Sycąca jajecznica z tymi dodatkami to patent na ekspresowe danie. Zrobisz ją raz-dwa z kilku składników

Dodano:
Jajecznica z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Ezume Images
Choć jajecznicę zwykło się podawać na śniadanie, to dzięki kilku dodatkom, możesz podać ją również na obiad. Tak właśnie robię, gdy mam zaledwie 30 minut na przygotowanie posiłku i nie chcę sięgać po półprodukty lub zamawiać jedzenia online.

W okresie jesienno-zimowym lubię sięgać po przepisy na sycące posiłki, które robi się szybko i tanio. Dzisiaj przedstawiam jeden z nich. Jeżeli masz pod ręką jajka, ziemniaki, nadającą się do podawania na ciepło wędlinę (np. kabanosy, frankfurterki, kiełbasę cienką lub szynkę), kilka pieczarek, cebulę i żółty ser, to możesz przygotować fenomenalne danie na jednej patelni.

Jak zrobić sycącą jajecznicę z ziemniakami?

Jajecznicę możesz przygotować z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków lub ziemniaków z wczorajszego obiadu, których użycie znacznie skróci czas przygotowania tego smacznego posiłku. Do jajecznicy wybierz ziemniaki, które nie rozpadają się podczas gotowania i smażenia, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe (typ A) lub ziemniaki ogólnoużytkowe o niskiej zawartości skrobi (typ B) np. ziemniaki odmiany Lord, Avanti, Irga. Smażenie dodatków do jajecznicy rozpocznij, gdy ziemniaki będą się gotowały.

Przepis: Jajecznica z ziemniakami

To smaczne danie z jajek i ziemniaków jest idealne na sycące śniadanie i szybki obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 100 g kiełbasy
  • 4 małe pieczarki
  • 50 g żółtego sera
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź na sitku lub durszlaku. Kiełbasę pokrój w niedużą kostkę. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj lub pokrój w cienkie piórka. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Smażenie dodatków do jajecznicyNa dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje i grzyby się przyrumienią. Zdejmij cebulę z pieczarkami z patelni i przełóż do miski. Dodaj na patelnię kiełbasę i smaż, aż tłuszcz się wytopi i kiełbasa lekko się przyrumieni. Przełóż kiełbasę do miski z cebulą i pieczarkami. Na pozostałym maśle podsmaż odsączone z wody ziemniaki (opcjonalnie pokrojone ziemniaki z wczorajszego obiadu). Smaż ziemniaki, aż lekko się przyrumienią, a następnie dodaj cebulę, pieczarki oraz kiełbasę i smaż jeszcze 1 minutę.
  3. Dodanie jajekWlej na patelnię masę jajeczną i wymieszaj. Smaż, aż jajka się zetną. Porada: możesz również zalać zawartość patelni roztrzepanymi jajkami, posypać serem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Przyprawianie i dodanie seraDopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp jajecznicę z ziemniakami połową startego sera i wymieszaj. Resztą sera posyp wierzch potrawy i przykryj pokrywką, żeby ser się rozpuścił.

Jak podawać jajecznicę z ziemniakami?

Jajecznicę z ziemniakami podawaj gorącą. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Do jajecznicy z ziemniakami możesz podać również surówkę lub sałatkę. W moim domu najczęściej sięgamy po sałatkę z pomidorów, ale do dania pasuje wiele dodatków z różnych warzyw.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...